top of page

Ik titer mijn honden, omdat ik het belangrijk vind dat ze goed beschermd zijn en niet overbodig ingeënt worden, maar ook om zeker te zijn dat ze werkelijk beschermd zijn.

 

 

Wat is titeren:

De titer van antilichamen (antistoffen) in het bloed is de verdunning van dit bloed, waarbij deze antilichamen nog aantoonbaar zijn. Het bloed wordt dus verdund en indien er bij de hoogste verdunning nog steeds antilichamen worden aangetoond, dan is dit een hoge titer. Indien er bij een lage verdunning antilichamen worden aangetoond, dan is dit een lage titer. Wat belangrijk is om te weten, is dat niet de hoogte van de titers belangrijk zijn, maar slechts de aanwezigheid van antilichamen.

Er zijn een aantal mogelijkheden om titers te bepalen. Dit kan in een laboratorium gebeuren door middel van een virus neutralisatie- of hemagglutinatie inhibitie test. Er bestaat ook een test die de dierenarts zelf kan uitvoeren. Deze test heet VacciCheck en wordt door de WSAVA gezien als een betrouwbare test met een goede voorspellende waarde.

In plaats van de gebruikelijke 3-jaarlijkse vaccinaties kan VacciCheck met intervallen van 3 jaar worden ingezet om bescherming aan te tonen .

Waarom een VacciCheck titerbepaling?

 • voor vaccineren ’op maat’, waardoor onnodig en/of overbodig vaccineren wordt beperkt. Dit is vooral belangrijk voor gevoelige honden met bijvoorbeeld een auto-immuunziekte, epilepsie, huid- en vachtproblemen, allergiën en dieren die heftig reageren of vaccinaties is titeren een grote uitkomst omdat zij nu ook geen trigger krijgen door een vaccinatie waardoor de klachten weer kunnen verergeren.

 • voor het opstellen van een individueel vaccinatieschema voor pups en kittens. De praktijk (evidence-based practice) heeft aangetoond dat VacciCheck helpt bij het bepalen van het beste moment om te starten met vaccineren. Maternale immuniteit speelt hierbij een rol.

 • bij fokteven en fokpoezen ruim voor de dekking.

 • om te controleren of vaccinaties zijn aangeslagen.

 • als check bij honden of katten of er na de basisvaccinatie(s) voldoende antilichamen zijn aangemaakt.

 • om de beschermingsgraad te bepalen indien de vaccinatiestatus onbekend is bij dieren waarvan de papieren mogelijk niet correct zijn (o.a. vervalste vaccin etiketten, leeftijden die niet kloppen).
  Dit kan mogelijk voorkomen bij honden en katten die afkomstig zijn uit het buitenland.

  Bron Vaccicheck

  Op de groep van  Alles over Titeren op Facebook kunt u veel meer lezen.

  Er is ook een nieuwe test op de mark dit is de Rapid snel test. Eigenlijk maakt het niet uit welke van de 2 testen je gebruikt beide geven aan of ze nog antilichamen bevatten.

  Via een mooi overzicht van de groep Alles over Titeren kan je een dierenarts bij jou in de buurt vinden die een van de 2 testen gebruikt.

Vaccicheck titer uitslag Creme de la Creme Willow Shields
Rapid titer uitslag van Creme de la Creme Zelda Fizgerald
bottom of page